Μια υπαίθρια σχολική βιβλιοθήκη φτιαγμένη από μαθητές

19/6/2018 | ΕΡΤ

Μια μοναδική βιβλιοθήκη δημιούργησαν οι μαθητές του 45ου Δημοτικού Σχολείου του δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων,  που υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό τον συντονισμό του Athens Partnership


Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών του 45ου Δημοτικού – Ανοιχτού Σχολείου Κυψέλης παρακολούθησαν σεμινάρια αρχιτεκτονικής της Ομάδας Α. και κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ανταλλακτική βιβλιοθήκη, αποδεικνύοντας στην πράξη την πολύπλευρη διασύνδεση της αρχιτεκτονικής με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα αποκαλυπτήρια της νέας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης του σχολείου έκαναν στις 23 Μαΐου οι ίδιοι οι μικροί αρχιτέκτονες, με τη συμβολή της ομάδας αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και σχεδιασμού Ομάδα Α, στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

«Στην αρχή θέλαμε έναν χώρο να καθίσουμε, συνδυάσαμε και τα δυο και φτιάξαμε τη βιβλιοθήκη μας», είπαν οι λιλιπούτειοι αρχιτέκτονες. «Πήραμε ιδέες από διάφορες βιβλιοθήκες του κόσμου και τις ενώσαμε και φτιάξαμε αυτήν».


@George Theriakis

Την κορδέλα έκοψε η αντιδήμαρχος για το Παιδί του δήμου Αθηναίων, Μαρία Ηλιοπούλου. «Τα εγκαίνια αυτής της βιβλιοθήκης στην καρδιά της Κυψέλης, μίας από τις πιο ζωντανές περιοχές του δήμου, επιβεβαιώνουν ότι μάλλον πετύχαμε τον στόχο μας. Τα παιδιά όχι μόνο ήρθαν σε επαφή με την επιστήμη της Αρχιτεκτονικής, όχι μόνο διεύρυναν τις γνώσεις και τη δημιουργικότητα τους, αλλά εκτίμησαν το βιβλίο ως εργαλείο γνώσης και προσωπικής ανάπτυξης, φτιάχνοντας για τη γειτονιά τους μια ζωντανή εστία φιλαναγνωσίας», σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Στην ομάδα που οραματίστηκε, σχεδίασε και κατασκεύασε τη βιβλιοθήκησυμμετείχαν: η Δανάη, ο Ιάσονας, ο Οδυσσέας, η Σοφία, η Ίριδα, η Χάρης, η Ειρήνη, η Μαριαλένα, η Ευδοξία, η Ειρήνη, ο Εριόν, ο Χάρης, η Ζωγραφιά και η Κατίτα. Φιλική συμμετοχή είχαν ο Νίκος, η Μελίνα, η Ονιέκα, η Έλμα, ο Μούκα, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου. Την προσπάθεια στήριξε ιδιαίτερα η διευθύντρια του σχολείου, Μαρία Σκόμπα.


@George Theriakis

«Με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι ο κυρίαρχος στόχος των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων γίνεται καθημερινή πρακτική και η ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Κυψέλη είναι ένα απτό παράδειγμα: παιδιά και ενήλικες διοχετεύουν τη δημιουργικότητά τους έχοντας στη διάθεσή τους τον χώρο αλλά και την απαραίτητη καθοδήγηση και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, αλλά και της γειτονιάς, αποκτώντας νέες δεξιότητες» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.


@George Theriakis

«Τα παιδιά εργάστηκαν με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα με σκοπό να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μία πολυ-λειτουργική βιβλιοθήκη για το σχολείο και την κοινότητα. Στο σχεδιασμό και στην κατασκευή της βιβλιοθήκης συνεργάστηκαν δώδεκα παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών, κατά τη διάρκεια 16 συναντήσεων που χωρίστηκαν σε τέσσερις θεματικούς κύκλους: α. εισαγωγή στα εργαλεία της σύνθεσης, β. αποτύπωση του χώρου και σύλληψη της ιδέας, γ. αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, και δ. κατασκευή. Κύριο μέλημα της ομάδας Α. είναι να εργάζεται καθοδηγώντας τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την πολύπλευρη συνεργασία των παιδιών και της ευρύτερης κοινότητας, με στόχο την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στο μετασχηματισμό του σχολικού χώρου, τη συνεργασία των παιδιών με τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα και τη σύνδεση της διαδικασίας του μετασχηματισμού του χώρου με τη μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε η Ζωγραφιά Καρέκου, υπεύθυνη της Ομάδας Α. και εισηγήτρια της δράσης.

«Θεωρούμε ότι η αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παιδαγωγική και τα δημόσια σχολεία», συμπλήρωσε η έτερη εμψυχώτρια της Ομάδας Α, Κατίτα Χρυσανθοπούλου. «Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν χώρο να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Και είναι σημαντικό ότι η διεργασία ξεκινά από τα κάτω, από τον ίδιο τον μελλοντικό χρήστη του χώρου».

«Τελικά το βιβλίο αρέσει και απλά πρέπει να του δώσουμε λίγο χώρο» δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων του σχολείου, που χαρακτήρισαν τα Ανοιχτά Σχολεία παράδειγμα συμμετοχικότητας, όπου μαθητές, γονείς, δάσκαλοι και δήμος συνεργάζονται για να υλοποιούν τα όνειρα των παιδιών.

«Στην Κυψέλη χρειαζόμασταν τα Ανοιχτά Σχολεία, είναι μια ανάσα για εμάς, ένας οικείος χώρος, ένα ασφαλές περιβάλλον για γονείς και παιδιά. Η γειτονιά γνωρίστηκε και οι γονείς έχουν καταλάβει ότι ο δήμος έγινε αρωγός στο μεγάλωμα των παιδιών τους.» δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων.


@George Theriakis

Συγκινημένη η αντιδήμαρχος για το παιδί του δήμου Αθηναίων, Μαρία Ηλιοπούλου, με την ανταπόκριση της γειτονιάς στο πρόγραμμα των ανοιχτών σχολείων, απάντησε ότι όταν της προτάθηκε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο σκέφτηκε ακριβώς ότι θα της δινόταν η δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα όνειρα κάποιων παιδιών. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό που οφείλουμε ως πρωτεύουσα του βιβλίου, να εγκαινιάσουμε όσο περισσότερες βιβλιοθήκες μπορούμε σε όσο περισσότερες γωνιές της Αθήνας γίνεται».

«Η βιβλιοθήκη είναι ο καθρέφτης μας. Η σωστή χρήση της θέλει αγάπη και στήριξη για να υπάρχει για πολλά χρόνια», εξήγησε σε μικρούς και μεγάλους η βιβλιοθηκονόμος του δήμου Αθηναίων, Χριστίνα Κατσιμίχα. 

Στην εκδήλωση, η ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταφράστρια του βιβλίου «Το Μικρό Εγώ Είμαι Εγώ» της Mira Lobe, Αναστασία Καλαντζή – Αζίζη, εγκαινίασε τη βιβλιοθήκη, δωρίζοντας στους μαθητές το παραμύθι της Lobe, που κυκλοφορεί ως ταυτόχρονη έκδοση σε 4 γλώσσες, αφού πρώτα το διάβασε σε όλους.

Ο επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος, δεσμεύτηκε ότι με τη νέα σχολική χρονιά θα καταφτάσει στο σχολείο μια μεγάλη δωρεά βιβλίων σε πολύ καλή κατάσταση, για να γεμίσει την βιβλιοθήκη που με τόσο μεράκι σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα παιδιά.

Πηγή