ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία με δράσεις που υλοποιεί στις εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων τα απογεύματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα. Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά και φιλοξενούν δράσεις ψυχαγωγικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικές, για όλες δηλαδή τις ηλικίες.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που βρήκε εξαρχής μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες. Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά – ανοιχτά στην κοινωνία. Υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership. 

 

ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΘΛΗΣΗΣ 

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership. Με όχημα τη σκέψη ότι η εξωστρέφεια και η δημιουργικότητα είναι επιλογή, επιλέξαμε να αφήσουμε ανοιχτά 25 σχολικά κτίρια του Δήμου μετατρέποντας τα σε χώρους συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς για δωρεάν δράσεις πολιτιστικού, ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού, τεχνολογικού και αθλητικού χαρακτήρα που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες.

***

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

25 σχολικά κτίρια της Αθήνας στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στα Πετράλωνα, στην Πλατεία Βάθης, στο Παγκράτι, στο Μετς, στη Γκράβα, στους Αμπελόκηπους, στου Γκύζη, στην Πλάκα, στο Γουδή, στον Κολωνό και στην Ακαδημία Πλάτωνος ανοίγουν τις αίθουσες και τις αυλές τους και δημιουργούν «σταθερά ραντεβού» με τους Αθηναίους, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν την αγαπημένη τους απασχόληση από μία λίστα πολλών και ποικίλων δράσεων.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο πιλοτικής λειτουργίας τη χρονιά 2015-2016 και χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, το πρόγραμμα υλοποιείται τη φετινή χρονιά καθημερινά από τη λήξη της πρωινής λειτουργίας έως τις 9,30 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ τα σχολεία μένουν ανοιχτά με φύλαξη και καθαριότητα, ώστε σε τίποτα να μην επηρεάζεται η πρωινή τους λειτουργία.

***

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 

• Τα σχολεία να αποκοπούν από την πρωινή τους λειτουργία και να καθιερωθούν στη συνείδηση του κόσμου ως πρότυπα πολιτιστικά κέντρα συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς, χώροι δημιουργίας και ουσιαστικής επένδυσης του ελεύθερου χρόνου. 
• Ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
• Η ανάδειξη των ταλέντων των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης μέσα από την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους με ποικίλες δραστηριότητες.
• Η προσφορά δραστηριοτήτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των κατοίκων της γειτονιάς και να παρέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας. 
• Η αναβίωση της λέξης «γειτονιά» και η δημιουργική συνεύρεση κατοίκων όλων των ηλικιών. 
• Η στήριξη πολιτών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. ΑμεΑ, Μετανάστες-Πρόσφυγες, έγκυες μητέρες κ.α.) μέσα από ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες που θα τους εντάξουν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και θα συνεισφέρουν στην ποιότητα της καθημερινότητα τους.

***

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν επισκευές και εργασίες σε αίθουσες και στα προαύλια στα 25 Ανοιχτά Σχολεία, με σκοπό να αναβαθμιστούν και να μπορούν να υποδεχθούν το κοινό της πόλης. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η διασφάλιση της αυτονομίας κλιματισμού κάποιων αιθουσών ώστε να μην σπαταλάται ενέργεια και να δημιουργείται ένα καθόλα φιλόξενο κλίμα.