Σχολεία ανοιχτά το καλοκαίρι!

23/6/2018 | Εφημερίδα των Συντακτών

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα μείνουν ανοιχτά μερικά Δημοτικά σχολεία στον Δήμο Αθηναίων, για δεύτερη χρονιά, προσφέροντας προγράμματα δημιουργικής και ψυχαγωγικής απασχόλησης σε παιδιά από όλες τις γειτονιές.

Τα 11 αυτά Ανοιχτά Σχολεία θα λειτουργήσουν το διάστημα 18 Ιουνίου-27 Ιουλίου. Τα πρωινά φιλοξενούν δράσεις summer camps για παιδιά, ενώ τα απογεύματα (Δευτέρα-Παρασκευή, 16.00-21.30) παραμένουν ανοιχτά για παιχνίδι και συναντήσεις στο προαύλιο.

Ενδιαφέρον έχει ότι την περσινή χρονιά, τα ανοιχτά προαύλια, εκτός από πολύ παιχνίδι, φιλοξένησαν πάρτι γενεθλίων των παιδιών, γεύματα με τη συμμετοχή μελών της γειτονιάς κ.ά., πετυχαίνοντας τον στόχο του προγράμματος να γίνουν τα σχολεία της Αθήνας ζωντανά κύτταρα της γειτονιάς.

Πρόκειται για τα σχολεία:

 • 51ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ακομινάτου 40, Πλατεία Βάθης)
 • 99ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Υγείας 11Α, Πλατεία Αμερικής)
 • 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σπύρου Μερκούρη 20, Παγκράτι)
 • 76ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης, Ανω Πετράλωνα)
 • 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ (Σφηττίων 3 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα)
 • 57ο /61ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Διστόμου 67 Κολωνός)
 • 132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ταϋγέτου 60, Γκράβα)
 • 26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Φωκίωνος Νέγρη 63, Κυψέλη)
 • 45ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Πυθίας 38, Κυψέλη)
 • 135ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Μομφεράτου 94, Γκύζη)
 • 8ο/106ο/9ο ΕΙΔ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ (Πόντου & Αγίου Θωμά, Γουδή)

Ανάμεσα στις δράσεις περιλαμβάνονται:

▪ Για παιδιά 6-12 ετών, «Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΩΝ - Πριν να φύγω για βουτιές, στο σχολείο διακοπές»

▪ «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ - Το παιδικό καφενείο», που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει την ανάγκη κάθε παιδιού στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μέσα από κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια γνώσης, εικαστικές δημιουργίες επιτραπέζιων παιχνιδιών.

▪ Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το σχολείο αλλιώς» στα Δημοτικά σχολεία δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών στη γειτονιά τους και να βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης και της συνεργασίας μέσα από παιχνίδι, κατασκευές, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, εικαστικά κ.λπ.

▪ Τα παιδιά ως «Μικροί επιστήμονες» ανακαλύπτουν μέσα από παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές, παραμύθια, θεατρικά και εικαστικά τον μαγικό κόσμο των επιστημών. Ρομπότ που ζωγραφίζουν, έλικες DNA από φράουλες, τηλεσκόπια, λεμόνια που παράγουν ρεύμα και άλλα απίθανα περιμένουν τους μικρούς επιστήμονες να τα κατασκευάσουν και να πειραματιστούν. Οργανώνει η Chaledu.

▪ STEM EDUCATION - Μικροί μηχανικοί σε καλοκαιρινές αναζητήσεις

Η δράση είναι σχεδιασμένη για τους μαθητές του Δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες.

Tα παιδιά κατανοούν τα φυσικά μεγέθη της μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή κ.λπ.) μέσα από τον πειραματισμό και η γνώση γίνεται μια καλοκαιρινή διασκέδαση!

O ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ» απασχολεί τα παιδιά με ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τοξοβολία, χορούς, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Και το CITYLAB τα μυεί στη ρομποτική και τη μηχανική.

Σε βιωματικά διαθεματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και με ειδικά αναπτυγμένες, καινοτόμες και εφαρμοσμένες τεχνολογίες, αναπτύσσονται οι γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με όχημα τη ρομποτική.

Ολα τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε καθένα από τα επιστημονικά πεδία του STEM και γίνονται μικροί μηχανικοί ανακαλύπτοντας διασκεδαστικά την επιστήμη.

Υπάρχουν ακόμα δράσεις που απευθύνονται σε εφήβους, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες παιδιών, τις οποίες μπορείτε να πληροφορηθείτε σε κάθε σχολείο.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με τον συντονισμό του Athens Partnership.

[ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ]

Πηγή