Η Εθνική Λυρική Σκηνή στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

dikaiologitika.jpg

26/10/2017- www.dikaiologitika.gr

Το μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να δικτυώσει ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και να συνδυάσει παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες των συμμετεχόντων κάνει μια στάση στο 99οΑνοιχτό Δημοτικό Σχολείο του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Παντελεήμονα. Φέρνει έτσι το έργο και την τέχνη της κοντά σε κοινότητες και ομάδες ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς με κύριο στόχο την διασύνδεση και την ενθάρρυνση για ελευθερία της έκφρασης μέσω του τραγουδιού.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, συνεχίζοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά τη λειτουργία τους στις γειτονιές της πόλης χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership, φιλοξενούν μεταξύ άλλων δράσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν έναν χώρο για να ακουστεί δυνατά η φωνή της διαφορετικότητας. Γι’ αυτό και με χαρά εντάσσουν την ΕΛΣ στο φετινό, πλούσιο και ανανεωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που φιλοξενούν σε 25 σχολεία της πρωτεύουσας.

Τι είναι όμως η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ και γιατί πρέπει να την επισκεφτείς; Συνδυάζοντας παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων με κλασικό χορωδιακό ρεπερτόριο, η διαπολιτισμική χορωδία της ΕΛΣ, έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο δημιουργίας, έκφρασης και κοινωνικής δικτύωσης των συμμετεχόντων.

«Μόνιμα και περαστικά μέλη της χορωδίας μοιράζονται τραγούδια και αφηγήσεις από τις χώρες και τους διαφορετικούς πολιτισμούς αυτών. Είναι μοναδική εμπειρία να μοιράζεσαι και να κατανοείς «τον άλλον» μέσα από τη μουσική του και κατ’ επέκταση μέσα από τη συνδιαλλαγή σε ένα περιβάλλον καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στη χορωδία οι διαφορετικές γλώσσες δεν αποτελούν σημείο διαχωρισμού μεταξύ των ατόμων αλλά αφορμή συνάντησης ανθρώπων και σύμπλευσης αυτών με τους ήχους του κόσμου», σημειώνουν οι εισηγήτριες της δράσης Εύη Νάκου, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου και Ντίνα Στράνη.

Κατά την εκμάθηση του ρεπερτορίου, που γίνεται κατά κύριο λόγο δια της ακοής, οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται βήμα βήμα στην εκμάθηση των μελωδικών φράσεων, του ρυθμού, της σκάλας ή του δρόμου του τραγουδιού. Το μάθημα πραγματοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Λόγω του διαπολιτισμικού χαρακτήρα το εργαστήριο χρησιμοποιεί πολύ τη μίμηση και την επανάληψη και στηρίζεται κυρίως στη διεθνή γλώσσα της μουσικής.

Το κάλεσμα είναι προς ενηλίκους Έλληνες και μέλη ξένων κοινοτήτων, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, μετανάστες ή πρόσφυγες που κατοικούν στην Αττική και αγαπούν τη μουσική! Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr