Ανοιχτά Σχολεία και το καλοκαίρι!

21/6/2018 | Athens Voice


[Ιστορίες που άλλαξαν την Αθήνα]

Κάθε απόγευμα, ολόκληρη τη σχολική χρονιά που τώρα κλείνει, η αυλή του μεγάλου σχολείου στην πλατεία Κυψέλης ήταν γεμάτη παιδιά. Ακόμα και το χειμώνα, τις μέρες με κρύο, γίνονταν εκεί, στο 26ο Δημοτικό, διάφορα μαθήματα και διάφορα μη- μαθήματα, για μεγάλους και παιδιά. Οι άνθρωποι από τις «Γέφυρες» έκαναν μαθήματα για ενήλικες, προσπαθώντας να δώσουν σε μεγάλους το προνόμιο των παιδιών, άλλες ομάδες και οργανώσεις χρησιμοποιούσαν τις αίθουσες του σχολείου για να απασχολούν τα παιδιά με παιχνίδια που είναι σοβαρά αλλά δεν το δείχνουν, να τα μαθαίνουν διάφορα πράγματα εκτός σχολικής ύλης.

Ίσως αυτός να είναι ο τρόπος να αλλάξει το σχολείο. Να αγαπήσεις εκ του πλαγίου το σχολείο επειδή περνάς καλά. Μπορεί έτσι και το πρωινό να το δεις διαφορετικά. Τα «Ανοιχτά σχολεία» του Δήμου Αθηναίων μπορεί να καταφέρουν κάτι που δεν ίσως δεν φαντάστηκαν ξεκινώντας, να ξαναβάλουν το σχολείο στη ζωή της γειτονιάς. Κι η δική μας τουλάχιστον το χρειάζεται αυτό πάρα πολύ. 

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership, είναι σημαντικό που συνεχίζεται και το καλοκαίρι. Για τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε διακοπές, κι έχουμε εδώ πολλά τέτοια παιδιά, είναι πολύ σπουδαίο να γεμίσουν κάπως το χρόνο τους κοινωνικά και δημιουργικά. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα καλοκαιρινά ωραία που γίνονται στα Ανοιχτά Σχολεία:

Για παιδιά 6-12 ετών

Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΩΝ - Πριν να φύγω για βουτιές, στο σχολείο διακοπές

Βιωματικές δημιουργικές δραστηριότητες καλοκαιρινής απασχόλησης για παιδιά σχολικής ηλικίας. Το πρόγραμμα θα κινηθεί γύρω από τους άξονες  των εικαστικών της μουσικής και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Καθημερινά η δράση θα είναι αφιερωμένη σε διαφορετική θεματική. 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ - Το παιδικό καφενείο

«Το παιδικό καφενείο» έχει σχεδιαστεί για να καλύψει την ανάγκη κάθε παιδιού στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μέσα από κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια γνώσης, εικαστικές δημιουργίες επιτραπέζιων παιχνιδιών. 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - Το σχολείο αλλιώς

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει με τις συλλογές του και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το σχολείο αλλιώς" στα δημοτικά σχολεία δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών στη γειτονιά τους και να βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης και της συνεργασίας μέσα από παιχνίδι, κατασκευές, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, εικαστικά κλπ. 

CHALLEDU - Οι μικροί επιστήμονες: Κατασκευές Πειράματα και Παιχνίδια 

Τα παιδιά ως "Μικροί επιστήμονες" ανακαλύπτουν μέσα από παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές, παραμύθια, θεατρικά και εικαστικά το μαγικό κόσμο των επιστημών. Ρομπότ που ζωγραφίζουν, έλικες DNA από φράουλες, τηλεσκόπια, λεμόνια που παράγουν ρεύμα και άλλα απίθανα περιμένουν τους μικρούς επιστήμονες να τα κατασκευάσουν και να πειραματιστούν. 

STEM EDUCATION - Μικροί μηχανικοί σε καλοκαιρινές αναζητήσεις

Η δράση είναι σχεδιασμένη για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Συνδυάζοντας γνώσεις από τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, τα παιδιά λειτουργούν μεθοδικά με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα. Μέσα από μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, μαθαίνουμε τα βασικά δομικά υλικά μιας κατασκευής, ανακαλύπτουμε τις Απλές Μηχανές (τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, μοχλοί) και εξερευνούμε τους διάφορους τρόπους λειτουργίας τους. Έτσι τα παιδιά κατανοούν τα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή κ.λπ.) μέσα από τον πειραματισμό και η γνώση γίνεται μια καλοκαιρινή διασκέδαση! 

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ» - Καλοκαιρινές δραστηριότητες

Δράσεις καλοκαιρινής απασχόλησης με ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τοξοβολίας, χορούς, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες. 

CITYLAB - Ρομποτική και Μηχανική

Σε βιωματικά διαθεματικά εκπαιδευτικά σενάρια και με ειδικά αναπτυγμένες, καινοτόμες και εφαρμοσμένες τεχνολογίες, αναπτύσσουμε τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με όχημα τη Ρομποτική. Όλα τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε καθένα από τα επιστημονικά πεδία του STEM και γίνονται μικροί μηχανικοί ανακαλύπτοντας διασκεδαστικά την Επιστήμη. 

Πληροφορίες σχετικά με τις καλοκαιρινές δράσεις: 

Τα παρακάτω 11 είναι τα Ανοιχτά Σχολεία που θα παραμείνουν ανοιχτά το διάστημα 18 Ιουνίου - 27 Ιουλίου. Τα πρωινά θα φιλοξενούν δράσεις summer camps για παιδιά, ενώ τα απογεύματα (Δευτέρα - Παρασκευή, 16.00 - 21.30) παραμένουν ανοιχτά για παιχνίδι και συναντήσεις στο προαύλιο. Ενδιαφέρον έχει ότι την περσινή χρονιά, τα ανοιχτά προαύλια, εκτός από πολύ παιχνίδι, φιλοξένησαν γενέθλια πάρτυ παιδιών, γεύματα με τη συμμετοχή μελών της γειτονιάς κ.α. επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο που είχε θέσει το πρόγραμμα να μετατραπούν σχολεία της Αθήνας σε ζωντανά κύτταρα της γειτονιάς. 

 • ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ - 51ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ακομινάτου 40)
 • ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - 99ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Υγείας 11Α)
 • ΠΑΓΚΡΑΤΙ - 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σπύρου Μερκούρη 20)
 • ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ - 76ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης)
 • ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ - 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ (Σφηττίων 3 & Κειριάδων)
 • ΚΟΛΩΝΟΣ - 57ο /61ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Διστόμου 67)
 • ΓΚΡΑΒΑ – 132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ταϋγέτου 60)
 • ΚΥΨΕΛΗ - 26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Φωκίωνος Νέγρη 63)
 • ΚΥΨΕΛΗ - 45ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Πυθίας 38)
 • ΓΚΥΖΗ - 135ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Μομφεράτου 94)
 • ΓΟΥΔΗ - 8ο/106ο/9Ο ΕΙΔ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ (Πόντου & Αγίου Θωμά) 

Summer Camps:

(1) ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ - Kαλοκαιρινό Camp για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή
Δημιουργικές δράσεις καλοκαιρινής απασχόλησης, ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. 

(2) Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά & Νέους - Δώσε "νόημα" στην επικοινωνία
Μέσα από το παιχνίδι και τη θεατρικότητα, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών θα προσεγγίσουν ενταλλακτικούς τρόπους έκφρασης, επικοινωνίας αλλά, κυρίως, αλληλοαποδοχής. Η νοηματική είναι η γλώσσα του σώματος, της αλήθειας και των συναισθημάτων. 

(3) ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - Αυτοτελές Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας και Δημοσιών σχέσεων, Γραφείο Υγιών Πόλεων - 
Δημιουργία παιχνιδιού για κινητά και tablet για παρουσίαση διαδρομών άθλησης σε ανοικτούς χώρους της Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν ευκαιρίες και πρωτότυπους τρόπους φυσικής άσκησης και ψυχαγωγίας σε ανοικτούς χώρους της πόλης, και να συνεργαστούν για αναπτύξουν ένα location-basedgame με σκοπό να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό και να ενθαρρύνουν και άλλους να το δοκιμάσουν. Με την καθοδήγηση έμπειρου εκπαιδευτή, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να στήσουν το σενάριο του παιχνιδιού και τους χαρακτήρες του (δημιουργική γραφή και απεικόνιση), να συλλέξουν σχετικό υλικό για το παιχνίδι (φωτογραφίες, βίντεο, σκίτσα, εικόνες κλπ.), και να χρησιμοποιήσουν ειδική πλατφόρμα ανάπτυξης χωροευαίσθητων παιχνιδιών για να φτιάξουν το δικό τους παιχνίδι που θα μπορεί να παιχτεί σε κινητά τηλέφωνα και tablets. Η δράση απευθύνεται σε εφήβους.

(4) + Πλήθος δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης και ένταξης προσφύγων και μεταναστών (πχ. εκμάθηση ελληνικών και αγγλικών, δημιουργική απασχόληση, ποδόσφαιρο για ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα)