Πάσχα (και όχι μόνο) στα σχολικά προαύλια

56 DHMOTIKO.JPG

30/3/2018 | talcmag

Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αγαπημένη μέρα για όλους τους μαθητές των σχολείων της χώρας, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη των διακοπών του Πάσχα ή μάλλον την έναρξη δύο εβδομάδων χωρίς καθήκοντα και πρωινά ξυπνήματα. Με πλατιά χαμόγελα, οι μαθητές χαιρετούν φίλους και δασκάλους, μαζεύουν βιβλία, τετράδια και κασετίνες και ετοιμάζονται για το πρώτο ξέγνοιαστο απόγευμα και το τελευταίο παιχνίδι προτού κλειδώσουν οι μεγάλες, βαριές πόρτες του σχολείου. Τα σχολικά προαύλια θα ερημώσουν για δύο εβδομάδες και θα γίνουν άδειοι χώροι πολλών τετραγωνικών. Ίσως κάποιο απόγευμα να πετύχετε εκείνη την παρέα που με τρομερή πλέον δεξιότητα σκαρφαλώνει τα κάγκελα, φτιάχνει αυτοσχέδιο τέρμα από ένα πλαστικό μπουκάλι και μία πέτρα και στήνει ποδοσφαιρικό αγώνα στο σκοτεινό προαύλιο.

Αυτήν την εικόνα έχουμε συνηθίσει. Σχολικά κτίρια που γεμίζουν με ζωή τις πρωινές ώρες και ερημώνουν τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα, στις εθνικές γιορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες γονείς που ζουν στην πόλη αναζητούν το κοντινότερο φωτεινό άνοιγμα για να παίξει το παιδί τους. Ένα κενό στο οποίο απάντησε ο δήμος Αθηναίων, μέσω του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, το οποίο υλοποιείται από το 2016 χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με το συντονισμό του Athens Partnerhsip.

Σε 25 σχολικά κτίρια της Αθήνας δεν θα επικρατεί η ίδια ερήμωση κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών. Για 25 σχολικά προαύλια το κουδούνι που χτυπά κατά το σχόλασμα δε σημαίνει τη λήξη της ημέρας, αλλά την έναρξη του παιχνιδιού! Με τον ήχο του κουδουνιού τα φώτα ανάβουν και η πόρτα ανοίγει διάπλατα. Τι συμβαίνει στα 25 αυτά κτίρια;

25 Σχολεία στα οποία το κουδούνι σημαίνει κάλεσμα της γειτονιάς!

Τα 25 Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, διασκορπισμένα σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, παραμένουν ανοιχτά τα απογεύματα μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και φιλοξενούν δωρεάν δράσεις για όλους, ενώ παράλληλα στα σχολικά προαύλια υποδέχονται μικρούς που θέλουν να παίξουν, να μάθουν ποδήλατο ή πατίνι, και ενήλικες που βρίσκουν ευκαιρία και χώρο για συναντήσεις και συζητήσεις.

Τι συμβαίνει στα Ανοιχτά Προαύλια;

Τα ανοιχτά προαύλια είναι γεμάτα ιστορίες: ακούσαμε για κάτι παιδιά στην Κυψέλη που έμαθαν ποδήλατο, για μία παρέα γονιών που διοργανώνει τα πιο ευφάνταστα πάρτι γενεθλίων, για τις μαμάδες στου Γκύζη που έστησαν μία σκηνή δράσης με εμπόδια, κορύνες και σχοινιά και προσκάλεσαν τα παιδιά της γειτονιάς σε ένα παιχνίδι «επιβίωσης», για τους γονείς στην Ακαδημία Πλάτωνος που έχουν καθιερωμένο ραντεβού καθώς περιμένουν να παραλάβουν τα παιδιά τους από εξωσχολικές δραστηριότητες, για τους καλλιτέχνες στο Μετς που μαζί με τα παιδιά και τους γονείς διοργάνωσαν μία καρναβαλική παρέλαση με άρματα, τύμπανα και DIY-αμφιέσεις που ξεσήκωσαν όλη τη γειτονιά.

«Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία ήταν μία έμπνευση που προέκυψε διαπιστώνοντας την ανάγκη και την επιθυμία για χώρους συνάντησης στις γειτονιές. Το άνοιγμα των προαυλίων επιτρέπει στα παιδιά να παραμείνουν στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου και να επιδοθούν στο παιχνίδι, ενώ οι γονείς τους παύουν να ανησυχούν για το πού μπορούν να πάνε με το παιδί τους. Από την άλλη, η προσφορά όλων αυτών των δράσεων, που αφορούν παιδιά αλλά και ενήλικες και ανταποκρίνονται στο προφίλ της κάθε γειτονιάς, καθιστά το σχολείο ζωντανό πυρήνα που προάγει τη δημιουργία και τη συνεργατικότητα και προτρέπει τους Αθηναίους να ξεφύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας», αναφέρει η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου.

5 λόγοι που πρέπει να επισκεφθείτε ένα από τα 25 Ανοιχτά Προαύλια:

  • Θα διαπιστώσετε ότι ο χώρος είναι φιλόξενος τόσο για το παιδί σας όσο και για εσάς: Πάρτε τον καφέ σας και απολαύστε τον στο παγκάκι ή κάτω από το υπόστεγο, ενώ το παιδί σας απολαμβάνει τα πολλά τετραγωνικά που έχει στη διάθεσή του για παιχνίδι!
  • Θα σας υποδεχθεί ο φύλακας- επιστάτης του Ανοιχτού Σχολείου, έτοιμος να σας ενημερώσει για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο σχολείο.
  • Διατίθενται μπάλες για παιχνίδι και προσφέρεται άπλετος χώρος για να εξασκηθεί το παιδί σας στο ποδήλατο και να βγάλει επιτέλους τα βοηθητικά ροδάκια!
  • Θα γνωρίσετε τους γείτονές σας: Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσοι από τους συντοπίτες σας συχνάζουν στο Ανοιχτό Σχολείο..
  • Αποτελούν ιδανική εναλλακτική βόλτα για τα ηλιόλουστα πρωινά κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα!

 

 

Πηγή: Talc