Νέες Δράσεις, Νέες Ιδέες στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

IMG_6254 (1).JPG

22/1/2018

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, που κρατούν 25 σχολεία ανοιχτά και το απόγευμα, μπήκαν δυναμικά στη ζωή και τις συνήθειες της πόλης και των κατοίκων της. Μέσα σε τρία χρόνια, οι συμμετοχές στα προγράμματα έχουν ήδη ξεπεράσει τις 18.500, ενώ από σήμερα ξεκινούν για τους ενδιαφερόμενους –μικρούς και μεγάλους– οι εγγραφές στους 200 νέους κύκλους δράσεων, που θα διαρκέσουν από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνει το σχολείο και το απόγευμα κυψέλη ζωντάνιας και δημιουργίας για 25 γειτονιές της Αθήνας και το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων διέψευσε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας" δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι "με την πολύτιμη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα Ανοιχτά Σχολεία εμπλουτίζουν το πρόγραμμά τους με ένα κύμα νέων δραστηριοτήτων, για όλες τις ηλικιακές ομάδες". 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, μαθήματα προγραμματισμού για τη δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία χορωδίας, εργαστήρια ρομποτικής, σχεδιασμού ανταλλακτικής βιβλιοθήκης. Υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν περάσει από ένα ή περισσότερα από τα 25 Ανοιχτά Σχολεία για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μία από τις 350 και πλέον δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και άθλησης που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 3 χρόνια της λειτουργίας του.

«Ο νέος κύκλος δράσεων που ξεκινά τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει για πρώτη φορά δράσεις και για παιδιά βρεφικής ηλικίας» δηλώνει η αντιδήμαρχος για το Παιδί κυρία Μαρία Ηλιοπούλου και επισημαίνει ότι «άτομα κάθε ηλικίας θα ανακαλύψουν νέους κώδικες επικοινωνίας, θα συνεργαστούν, θα ψυχαγωγηθούν και θα εκπαιδευτούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα».

Ποιες είναι οι νέες Δράσεις για Παιδιά

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων δίνει το έναυσμα για να δουν τα παιδιά το σχολείο… αλλιώς! Η παρακολούθηση δράσεων στον οικείο χώρο του σχολείου συμβάλλει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και των μεταξύ τους σχέσεων.

 • Αφύπνιση των αισθήσεων, «Βόλτα στον Κήπο»: μέσα από χρώματα, ήχους και έκθεση σε πρωτότυπες ιδέες και αναπαραστάσεις, τα νήπια αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και τις αισθήσεις τους. Για παιδιά ηλικίας 2-3 ετών.
 • Χορωδία – Ομαδικό τραγούδι: παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, μαθαίνουν την τέχνη του τραγουδιού και συμμετέχουν στη δημιουργία χορωδίας νέων.
 • Το θέατρο… έξω από το θέατρο: μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών γνωρίζουν τη θεατρική πράξη και δοκιμάζουν να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν μέσα από αυτήν. 
 • Ρομποτική: παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, συνδυάζουν την τεχνολογική κατασκευή με την επιστημονική περιέργεια μέσα από ένα διασκεδαστικό εργαστήρι ρομποτικής, μηχανικής και επιστήμης των υπολογιστών.
 • Σχεδιασμός και δημιουργία ανταλλακτικής βιβλιοθήκης: με την καθοδήγηση εμψυχωτών αρχιτεκτόνων και εκπαιδευτικών, τα παιδιά θα σχεδιάσουν και θα δημιουργήσουν τον εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στο σχολείο.
 • Η μυστική συνταγή του βιβλίου: στις σελίδες των βιβλίων κρύβονται πειράματα, ήρωες και συνταγές που θα ανακαλύψουν τα παιδιά και μαζί τους θα δημιουργήσουν και θα μαγειρέψουν!
 • Η εικονογράφηση της δικής μας ιστορίας: ένα δημοφιλές εργαστήρι που επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι και να το «ζωντανέψουν» εικονογραφώντας το.
 • Μικροί φωτογράφοι: παιδιά ηλικίας 6-8 ετών πειραματίζονται με το φακό, το φως, τη σκιά, τα χρώματα, ανακαλύπτουν διαφορετικές οπτικές γωνίας και είδη κάδρου και εκφράζονται μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.
 • Διαβάζοντας, δημιουργώ: μέσα από τεχνικές αφήγησης, θα επιχειρηθεί η εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο και η καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας τους.
 • Μάθε μπριτζ – γίνε πρωταθλητής:  μαθήματα μίνι μπριτζ για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής σκέψης και τη ψυχαγωγία.
 • Μικροί κατασκευαστές: παιδιά ηλικίας 6-12 ετών φτιάχνουν τα δικά τους παιχνίδια, μουσικά όργανα, γλυπτά, μάσκες, μαριονέτες και απασχολούνται δημιουργικά.
 • Αναγνωστικές εμψυχώσεις στη βιβλιοθήκη του σχολείου: αφηγήσεις παραμυθιών, δραματοποιήσεις, ανάγνωση και δανεισμός βιβλίων, κατασκευή βιβλίων από τα παιδιά, επισκέψεις συγγραφέων, προβολές ταινιών σχετικών με λογοτεχνικά βιβλία και άλλες δράσεις που προετοιμάζουν τα παιδιά της Αθήνας για την Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
 • Εργαστήρι photocomic: μέσα από παιχνίδια με φωτογραφικές μηχανές και μικρόφωνα τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές φωτογράφισης και αφήγησης και δημιουργούν το δικό τους photocomic.
 • Βιβλία σε ρόδες: μία βαλίτσα γεμάτη βιβλία ταξιδεύει στα Ανοιχτά Σχολεία και προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο του βιβλίου μέσα από παιχνίδια και συζητήσεις.
 • Το σχολείο των χρωμάτων: παιδιά ηλικίας 6-12 ετών εμπνέονται από το έργο μεγάλων καλλιτεχνών, μαθαίνουν τεχνικές ζωγραφικής και παρεμβαίνουν εικαστικά στον χώρο του σχολείου της γειτονιάς τους.
 • Κάθε βιβλίο, μία ιστορία: μέσα από δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες, τα παιδιά εισάγονται στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου.
 • Παίζουμε ποδόσφαιρο με τους δικούς μας κανόνες – Futbolnet: τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, συναποφασίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, παίζουν και στη συνέχεια συζητούν το πώς εξελίχθηκε το παιχνίδι. Ξεκινάμε;
 • Οδηγισμός: δράση ανάπτυξης προσωπικότητας, καλλιέργειας ενδιαφέροντος για το κοινωνικό σύνολο και επαφής με το περιβάλλον.

Δράσεις για εφήβους

Θέτοντας ως στόχο τη συνεργασία και την ανάδειξη της δημιουργικότητας, το πρόγραμμα προσφέρει μία σειρά ελκυστικών δράσεων πολιτισμού και εκπαίδευσης για εφήβους.

 • Το Μικρό Εθνικό: Ηθοποιοί και εμψυχωτές του Εθνικού Θεάτρου συναντούν νέους ηλικίας 12-18 ετών και τους φέρνουν σε επαφή με τις θεατρικές τεχνικές, τη διαδικασία της πρόβας αλλά και την προετοιμασία μιας παράστασης.
 • Beatboxεκμάθηση των μυστικών της τέχνης δημιουργίας μουσικής με το στόμα.
 • Η Ορχήστρα του El Sistema: νέοι ηλικίας 16-26 ετών, με γνώση σε επιλεγμένα μουσικά όργανα, μπορούν να γίνουν μέλη της πρώτης ανοιχτής μουσικής ορχήστρας νέων.

Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Οι συνεργατικές δράσεις παιδιών και γονιών μπορεί να έχουν πολλαπλά οφέλη. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, προσφέρει δράσεις που ζεσταίνουν τις σχέσεις παιδιού-γονιού και δίνουν ιδέες για δημιουργική απασχόληση τόσο εκτός, όσο και εντός του σπιτιού – οι κατσαρόλες μετατρέπονται σε κρουστά, η ανάγνωση παραμυθιών μετατρέπεται σε παιχνίδι και η yoga παύει να είναι μία ενασχόληση μόνο για τους ενήλικες.

 • Ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο των κρουστών: παιδιά και ενήλικες συμμετέχουν στη δημιουργία μίας ορχήστρας κρουστών…από ανακυκλώσιμα υλικά.
 • Toddler yoga: μια μοναδική ώρα χαλάρωσης και ανάπτυξης δεσμών για γονείς και βρέφη.
 • Διαβάζοντας, χτίζω σχέσεις: παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και οι γονείς τους αναπτύσσουν δεξιότητες που προάγουν το σχετίζεσθαι και τη συνύπαρξη.

Δράσεις για ενήλικες

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, έχοντας θέσει ως στόχο τη δημιουργία κέντρων πολιτισμού και συνάντησης, δίνει ισχυρά κίνητρα για να επιστρέψουν οι ενήλικες στα θρανία. 

 • Φτιάξε το δικό σου φωτιστικό: μέσα από την εκμάθηση βασικών ξυλουργικών εργασιών, οι ενήλικες φτιάχνουν τα δικά τους φωτιστικά για το σπίτι, το γραφείο ή το δωμάτιο των παιδιών.
 • Microsoft Οffice: Σεμινάρια εκμάθησης Microsoft Word, Excel, Powerpoint και Outlook.
 • Μουσικοκινητική έκφραση και δημιουργία: εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες ανθρωπιστικών επιστημών, ανακαλύπτουν δημιουργικές μεθόδους εκπαίδευσης μέσα από την τεχνική του Orff.
 • Πώς να φτιάξεις μία ιστοσελίδα από το μηδέν: εκπαίδευση νέων πάνω στην πληροφορική με στόχο τη δημιουργία ιστοσελίδας. Η δράση απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν κάποια προηγούμενη γνώση.
 • Illustrator & Photoshop: οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τις βασικές αρχές διδασκαλίας γραμμικού σχεδιασμού και επεξεργασίας φωτογραφιών.
 • Φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες: οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στην τέχνη και την τεχνική του ντοκιμαντέρ, εκπαιδεύονται στη χρήση του κινηματογραφικού εξοπλισμού και δημιουργούν τα δικά τους ντοκιμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες στην Αθήνα.

 

Δείτε όλες τις δράσεις εδώ