ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αρχική ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα «Ανοιχτά Σχολεία» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται από το 2015 με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership. Πρόκειται για μια επιτυχημένη ιδέα που έχει στόχο να χρησιμοποιούνται τα σχολικά κτήρια τις απογευματινές ώρες και τα σαββατοκύριακα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων έρχεται να καλύψει μία πάγια ανάγκη των σχολικών κοινοτήτων να χρησιμοποιούν τα σχολικά κτήρια μετά το πέρας των πρωινών μαθημάτων, με τη διαφορά ότι μέσω του δήμου Αθηναίων αυτό γίνεται με ένα συντονισμένο και ασφαλή τρόπο: Πλαίσιο Λειτουργίας, φύλαξη, καθαριότητα, αστική ευθύνη, κάλυψη λειτουργικών εξόδων και ζημιών κλπ.

ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΘΛΗΣΗΣ

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων είναι ένας χώρος δημιουργίας για όλους με ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις για όλες τις ηλικίες. Οι δράσεις που προσφέρονται στα Ανοιχτά Σχολεία προτείνονται από τους φορείς της κοινωνίας πολιτών ή από ιδιώτες, επιλέγονται κατόπιν αξιολόγησης και συνδιοργανώνονται από τον φορέα υλοποίησης και τον δήμο Αθηναίων.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον συντονισμό του Athens Partnership και υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται μια σειρά από δωρεάν δράσεις για όλες τις ηλικίες που στηρίζονται στην καινοτομία και την πρωτοτυπία, ενώ παράλληλα καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων αξιοποιώντας τα ταλέντα των συμμετεχόντων. Η λίστα των προσφερόμενων δράσεων εμπλουτίζεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΑΥΛΙΑ

Σε μία πόλη, όπως η Αθήνα, που στον αστικό της σχεδιασμό δεν έχουν συμπεριληφθεί ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, το ασφαλές σχολικό περιβάλλον αξιοποιείται και γίνεται χώρος ελεύθερου ή οργανωμένου παιχνιδιού και κέντρο συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σχολεία μοιρασμένα και στις 7 δημοτικές κοινότητες σε διαφορετικές γειτονιές παραμένουν ανοιχτά τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα και μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς φιλοξενώντας δωρεάν δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης και τεχνολογίας.

Ο δήμος Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες των σχολικών κτηρίων με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, δίνει πρόσβαση στη δωρεάν γνώση – ψυχαγωγία σε πολίτες όλων των ηλικιών και δημιουργεί καινούριες πλατείες στις γειτονιές, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • Τα σχολεία να αποκοπούν από την πρωινή τους λειτουργία και να καθιερωθούν στη συνείδηση του κόσμου ως πρότυπα πολιτιστικά κέντρα συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς, χώροι δημιουργίας και ουσιαστικής επένδυσης του ελεύθερου χρόνου.
  • Ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
  • Η ανάδειξη των ταλέντων των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης μέσα από την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους με ποικίλες δραστηριότητες.
  • Η προσφορά δράσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των κατοίκων της γειτονιάς και να παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
  • Η αναβίωση της λέξης «γειτονιά» και η δημιουργική συνεύρεση κατοίκων όλων των ηλικιών.
  • Η ενεργός και ουσιαστική στήριξη πολιτών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. Άτομα με αναπηρία, Μετανάστες-Πρόσφυγες, έγκυες μητέρες, βρέφη και ειδικές ηλικιακές ομάδες κ.α.) μέσα από ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες που θα τους εντάξουν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και θα συνεισφέρουν στην ποιότητα της καθημερινότητα τους.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν επισκευές και εργασίες σε αίθουσες και στα προαύλια σε 25 Ανοιχτά Σχολεία, με σκοπό να αναβαθμιστούν και να μπορούν να υποδεχθούν το κοινό της πόλης.