Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προάγει τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το ελεύθερο παιχνίδι

Αρχική ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προάγει τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το ελεύθερο παιχνίδι

#Ιστορίες 2419 | Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προάγει τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το ελεύθερο παιχνίδι

Λέξεις κλειδιά: Εξωσχολικές δραστηριότητες | Καλές πρακτικές | Erasmus+

Ανοιχτό Σχολείο στο Παγκράτι

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στο Ανοιχτό Σχολείο στο Παγκράτι είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε την ΜΚΟ Παίζοντας, ως οικοδεσπότη, και 15 εκπροσώπους από 4 χώρες: Τουρκία, Λετονία, Ιταλία, Ρουμανία, όλοι εταίροι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο "Outside the classroom: extracurricular activities".

Στην επίσκεψη αυτή είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων ως μια πρωτοβουλία που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να αναπτυχθούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες, προάγει το ελεύθερο παιχνίδι, και προσφέρει ένα πλήθος δράσεων για όλες τις ηλικίες σε διαφορετικές θεματικές ικανοποιώντας όλα τα ενδιαφέροντα και διευρύνοντας τις επιλογές αφού στοχεύει να προσφέρει συνεχώς νέες δράσεις σε καινοτόμες θεματικές.

Στο Ανοιχτό Σχολείο στο Παγκράτι οι επίτιμοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ρομποτικής για λιλιπούτειους μηχανικούς που υλοποιεί η STEM και το εργαστήρι καλλιτεχνικών «Ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Γλυπτικής & της Χαρακτικής, του Χρώματος & του Τυπώματος!» που υλοποιεί η Αμαλία Φλώρου | a-arte, οπότε να αντιληφθούν στην πράξη πως λειτουργεί ένα Ανοιχτό Σχολείο. Επίσης, την ημέρα εκείνη είχαμε μαζί μας εκπροσώπους από τρεις φορείς που υλοποιούν δράσεις στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων ώστε να παρουσιάσουν τις δράσεις τους και να περιγράψουν την εμπειρία τους. Η Χριστίνα Σπανού από την Ορχήστρα των Χωμάτων παρουσίασε ένα σχετικό video με στιγμιότυπα από διαφορετικές δράσεις δίνοντας έμφαση στο πως έχει σχεδιάσει ειδικές δράσεις προκειμένου να ταιριάξει τις διαφορετικές θεματικές που προάγει σαν φορέας, όπως είναι η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης,  με τις ανάγκες στην κάθε γειτονιά και τις ιδέες που βγάζει η κάθε διαφορετική ομάδα παιδιών που παρακολουθεί τις δράσεις. Ο Γιάννης Μπρούζος από την Challedu περιέγραψε ότι με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων τα παιδιά δεν χρειάζεται να πηδούν τα κάγκελα για να μπουν στο προαύλιο τα απογεύματα, αντιθέτως υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για αυτά ώστε να καλλιεργήσουν την φαντασία τους και παρουσίασε τη δράση «Μικροί Επιστήμονες». Ο Βασίλης Λιακόπουλος από την STEM παρουσίασε τα διαφορετικά προγράμματα ρομποτικής που έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές ηλικίες κερδίζοντας το ενδιαφέρον των ακροατών για λήψη τεχνογνωσίας σε σχέση με τον τρόπο που δημιουργούν τα διαφορετικά τμήματα ανάλογα με την ηλικία ή το γνωστικό επίπεδο. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Βάνα Μητροπούλου και ο Κωνσταντίνος Φύσσας από το Παίζοντας διευκολύνοντας την πληροφόρηση των εταίρων. Το Παίζοντας ιδρύθηκε το 2013 για την προαγωγή του ελεύθερου παιχνιδιού κατά την διάρκεια της παιδική ηλικίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών (κινητική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική) όπως και για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας και μεταξύ άλλων προγραμμάτων έχει υλοποιήσει τη δράση «Παίζοντας στην αυλή» στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Σημαντικό στοιχείο που θα συγκρατήσουν όλοι, ως καλή πρακτική, είναι η αξιοποίηση του οικείου χώρου του σχολείου σε ώρες που κανονικά είναι κλειστό προς όφελος της προαγωγής των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Ευχαριστούμε πολύ την ΜΚΟ Παίζοντας για την επίσκεψη στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, τους προσκεκλημένους που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τις δικές τους χώρες και του φορείς υλοποίησης δράσεων που αποδέχτηκαν την πρόταση και παρουσίασαν τις δράσεις τους στο ξεχωριστό αυτό κοινό.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Outside the Classrooms: Extra-Curricular activities"  χρηματοδοτείται από το Erasmus+. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν φορείς (Σχολεία, ΜΚΟ, Περιφέρειες) από 5 χώρες  (Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Λετονία). Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων στα σχολεία και η ανταλλαγή καλών πρακτικών. Από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 5 διακρατικές συναντήσεις σε Τουρκία, Λετονία, Ιταλία και Ρουμανία και Ελλάδα. Επιπρόσθετα έχει πραγματοποιηθεί ποσοτική έρευνα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες στις 5 χώρες με την μέθοδο των ερωτηματολογίων που αφορούσαν γονείς, παιδαγωγούς και παιδιά. Στην Ελλάδα οι εταίροι είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας μας αλλά και για τον τρόπο που οργανώνονται και υλοποιούνται οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

Οι εταίροι αναλυτικά:

Τουρκία: Sivas İl Milli Eğitim Mόdόrlόğό (Συντονιστής)

Λετονία: Daugavpils City Education Department

Ιταλία: Regione Molise

Ρουμανία: Inspectoratul Școlar Județean Teleorman

Ελλάδα: ΜΚΟ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ

 

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον συντονισμό του Athens Partnership και υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

www.athensopenschools.gr